Viinirypäleiden sadonkorjuu

Syyskuun lopussa ja lokakuun alussa Prioratissa ja Montsantissa kerätään vuoden viinisato. Olen osallistunut alueella toimivan valokuvauskerhon retkiin ja tällä kertaa kävimme kuvaamassa sadonkorjuuta.

img_2971

Saavuimme viinitilalle klo 10 aamulla. Harmillisesti oli pilvinen päivä, se tiesi huonompia kuvia.

img_3068

Kuvaukskohteemme oli pieni perhetila. Heillä oli podenco-rotuinen koira pellolla mukana ja yllättäen olin se, jonka kameran tähtäimeen koira joutui monta kertaa.

viini1

Aamu alkoi vaaleiden rypäleiden keruulla.

img_3039

Hyvin maastoutuivat maisemaan.

viini2

Tertut leikataan varovasti irti rungosta ja siistitään ylimääräiset osat pois ennenkuin laitetaan ämpäriin.

viini4

Kun ämpäri on täynnä kipataan tertut traktorin lavalle. Podenco-koira auttoi jyrsimällä kuolleita varsia. Ahkera apulainen.

viini3

Alueen tunnusmerkki Montsant-vuori häämötti taustalla.

 

viini5Kun valkoiset rypäleet oli kerätty siirryimme punaisten pariin. Tai no sinisiähän nuo ovat 🙂 Syksy oli värjännyt lehdet osittain tumman punaisiksi. Ruskaa voi ihastella myös viinipellolla.

img_3283

Rypäleet ovat tällä alueella pieniä ja hyvin makeita. Näistä syntyy vahvoja viinejä, alkoholia on yleensä 14-15 prosenttia ja viinien makumaailma on voimakas.

analysointi

Kerätyt rypäleet tuotiin osuuskuntaan, jossa ensiksi tarkastetaan rypäleiden sokeripitoisuus. Mittari näytti 14,5.

viini7Tämän jälkeen ne kipattiin myllyyn, josta ne siirtyvät seuraavaksi terästynnyriin käymään.

img_3499

Seinällä on antikkinen valotaulu, joka kertoo kunkin satsin tärkeät lukemat.

 

img_3502

Enologi työssään.

img_3343

Kiersimme kellaria. Osuuskunnan on suunnitellut Gaudin oppipoika Cèsar Martinell, modernistin suuntauksen arkkitehti. Hän on suunnitellut monia Katalonian viiniosuuskuntien kellareita, erityisesti Tarragonan maakunnan alueella.

img_3510

Ylhäällä oli hautumassa makeaa ranci-viiniä.

img_3537

Kaksi ylintä tynnyriä on toista sataa vuotta vanhoja.

img_3529

Alhaalla keskellä on kauppa. Terästynnyrit ovat nykyisin yleisesti käytössä. Usein viini laitetaan käymään terästynnyriin joksikin ajaksi, jonka jälkeen se siirretään esim tammitynnyriin kypsymään.

img_3545

Modernismin linjauksia.

viini10Kävimme myös terassilla ihastelemassa maisemia sekä katsomassa väkevän katalonialaisen ranci-viinin kypsymistä. Oppaamme kädessä rypäleet, joista on niin sanotusti puristettu kaikki ulos.

viini9Kiertelyn lopuksi maistelimme viinejä. Punaista, valkoista ja makeaa. img_3691Kippis, olipahan taas hieno kierros valokuvaajan vetämänä. Opimme valokuvauksesta (ja kameran asetuksista), alueen luonnosta, viininviljelystä sekä arkkitehtuurista. Lopuksi söimme yhdessä, käsittelimme kuvia ja teimme yhteisen esityksen päivän annista. 12 tunnin jälkeen olin kotona. Pitkä, mutta sitäkin antoisampi päivä!

Mainokset

6 kommenttia artikkeliin ”Viinirypäleiden sadonkorjuu

    • Kiva kun pidit 🙂 Tajusin jälkeenpäin, että olisin voinut kertoa enemmän Prioratin viinialueesta, maaperästä etc, mutta kun asiasta tule itselle tuttua sitä ei välttämättä tajua, että toiselle se voi olla uutta tietoa! No toinen kerta sitten.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s